ijsland.reismee.nl

Vik - Höfn

Hallo iedereen,

Vanmorgen verwend met een heerlijk ontbijt van onze gastvrouw in Steig. Daarna vol goede moed op weg, want we hebben geboekt voor een wandeling op de gletsjer. Een vreemd schouwspel van bergen afgewisseld met mosvelden en uitgespoelde lavavelden vergezelde ons gedurende onze rit van zo'n 140 km naar de gletsjer toe. Aldaar aangekomen moesten we een ruim uur wachten daar we wat vroeg waren. Dus primitieve picknick en het informatiecentrum bekeken. Het weer gaf ons miezer regen dus moest onze kleding voor de gletsjertocht worden aangepast. Thermokleding en skibroeken waren geen overbodige luxe. Eenmaal aangekomen bij de voet van de gletsjer konden we ons nog steeds geen voorstelling maken van wat ons te wachten stond. We moesten speciale klimijzers onder onze schoenen binden en toen gingen we de gletsjer op. Voordat we echt op de gletsjer waren gingen we via een zand en grind pad richting het ijs. Toen we over de laatste heuvel geklommen waren, werd het stil........ zo groot, zo innemend, zo mooi het ziet er kwetsbaar en zacht uit. Het inmense neem je niet waar omdat je zo nietig bent in dat massieve geheel van ijs ! Je waant je in een IJswoestijn, met duinen en vlaktes en wanneer je over een duin geklommen was, nam je weer een nieuw ijslandschap waar. De kleuren waren overdonderend. van modder tot wit tot azuurblauw............wij waren er van onder de indruk, en de miezerregen voelden we niet eens. Met rode wangen en hoofden vol van indrukken hebben we onze reis voortgezet.

We moesten nog een klein uurtje rijden en toen hadden we al onze volgende stop bereikt. Het imposante Jokularson. Een meer waarin de gletsjer uitloopt en waar gigantische brokken gletsjerijs rond drijven. Wauw..............en meer....................weer een indrukwekkend schouwspel van kleuren, water, ijs en ook zeehonden hebben we gezien. De temperatuur was aanzienlijk gedaald. Dat was eigenlijk wel gek, want onderweg van Skatafell naar Jokularson gingen we om een bergtong heen en ineens zaten we midden in de winter !!!! Bizar ! Sneeuw overal ............Groot was de frustratie van iemand die wanhopig probeerde een zeehond te fotograferen en uiteindelijk compleet bevroren moest worden ontdooit achter in de 4x4. (We noemen geen namen, maar deze persoon zal haar electrische deken de komende dagen nog gaan missen, vermoeden wij).

Ons hotel in Höfn uiteindelijk gevonden en een eenvoudige maaltijd tot ons genomen. Een worsteling gevoerd met internet en het blog en diverse foto's om dit blog te updaten en zo meteen lekker lekker onder het IJslandse dekbed.

De sneeuw zal waarschijnlijk aanhouden, dus morgen auto uit graven. Gelukkig zijn Roelof en Piet van de partij ! Trusten en tot morgen in Reydarfjördur.

Nico Ots

Goedemorgen!
Mooie foto's en een boeiend reisverslag.
Complimenten, hoor!
Groetjes, Nico.

Ada

Prachtige foto's. En het weer is hier trouwens ook miezerig,maar helaas hebben we niet zo'n mooi uitzicht als jullie. Veel plezier nog. Liefs XXX